Analiza de risc la securitate fizică nu poate fi trecută cu vederea, întrucât îți lasă afacerea vulnerabilă în fața unor pericole și sancțiuni, cu impact negativ asupra situației financiare, dar și a imaginii de brand.
Află în continuarea articolului nostru ce este analiza de risc la securitatea fizică, când este necesară și cum se realizează.
Ce este analiza de risc la securitatea fizică?
Analiza de risc la securitatea fizică este obligatorie pentru societățile private și publice, pentru a menține siguranța proprietăților, a bunurilor și a persoanelor. Aceasta face parte din planul de pază a unei companii, cadrul legal pentru obligativitatea acesteia fiind prevăzut de Legea 333/2003, G.301/2012 și G.1002/2015.
Este de preferat ca analiza de risc să se realizeze, atunci când se amenajează un spațiu, pentru a evita costurile suplimentare pe care le poate produce amânarea ei.
Cine trebuie să efectueze analiza de risc?
Toate societățile comerciale, indiferent dacă sunt private sau publice, au nevoie de o analiză de risc, prin care să garanteze protecția bunurilor și a valorilor deținute. Astfel, aceasta este necesară companiilor și societățile naționale SA, SRL, SCS, SNC și SCA.
Ea nu poate fi neglijată nici de instituțiile naționale de cercetare și de dezvoltare sau de ministerele și diferite instituții publice.
De aceea, spațiile comerciale cu o suprafață mai mare de 500 de metri pătrați, casele de amanet sau schimburile valutare, unitățile poștale, instituțiile financiare și sălile de jocuri de noroc sunt doar câteva dintre instituțiile comerciale, pentru care analiza de risc la securitatea fizică este obligatorie.
Cum alegi evaluatorul de risc de încredere?
Pentru a beneficia de o analiză de risc, ai nevoie de sprijinul unui evaluator, care trebuie să fie acreditat de Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică. Dat fiind faptul că există numeroase firme care oferă astfel de servicii, îți recomandăm să alegi evaluatorul de risc în funcție de experiența acestuia.
Nu exclude numărul analizelor de risc care au fost anulate de către autorități și costul. Reține că cea mai ieftină analiză de risc nu garantează de fiecare dată o strategie eficientă de minimizare a riscurilor unei afaceri.
Factori care influențează prețul la analiza de risc
Prețurile pentru analiza de risc variază în funcție de diferiți factori, precum numărul angajaților, suprafața totală și suprafața construită, domeniul de activitate al afacerii, valoarea estimativă a proprietății protejate sau localizarea acesteia.
De asemenea, tipul de servicii de pază pe care l-ai ales, influențează prețul unei analize de risc.
Ca atare, prețul pe care un magazin îl plătește poate fi cu 50% mai mic față de o companie mai mare, care necesită o analiză de risc mai complexă.
De ce documente ai nevoie pentru a efectua o analiză de risc?
Atunci când vrei să efectuezi o analiză de risc, evaluatorul îți va cere mai multe documente, respectiv actele companiei, precum certificatul de înregistrare și autorizațiile legale.
Mai ai nevoie de actele ce dovedesc dreptul de utilizare a imobilului, planurile topografice și cadastrale, procedurile și instrucțiunile de acces, de mediu și de securitate, dar și contractul cu o firmă securitate pentru pază.
Evaluatorul îți mai poate solicita un plan de management al riscului și de training al angajaților, toate acestea fiind importante pentru a analiza potențialele riscuri ale companiei.
Oferă toate documentele și informațiile care îți sunt solicitate, pentru a permite evaluatorului să realizeze o analiză corectă și să identifice exact care sunt măsurile pe care trebuie să le iei, pentru a spori siguranța afacerii tale.
Cum se efectuează o analiză de risc?
Există mai multe etape ale efectuării unei analize de risc, prin care evaluatorul colectează toate informațiile de care are nevoie, astfel încât să identifice riscurile la care o activitate economică este expusă.
Ca atare, acesta se poate prezenta la unitatea evaluată, unde va analiza activitatea companiei. În continuare, va identifica riscurile care pot pune în pericol desfășurarea activității în deplină siguranță. Urmează analiza riscului, etapă în care se evaluează consecințele și daunele pe care riscurile identificate le pot produce.
Odată ce acestea sunt cunoscute evaluatorului, se va estima nivelul de risc în procente și se vor alege soluții pentru eliminarea sau minimizarea oricăror amenințări și pericole.
După ce analiza de risc este efectuată, administratorul companiei va primi un raport de evaluare și tratare a riscurilor la securitatea fizică. Acesta este evaluat în procente, iar în cazul în care sunt necesare măsuri de securitate, scopul lor este de a elimina orice pericol și de a plasa compania la un nivel acceptabil de risc.
Ce va analiza evaluatorul prin prezența la unitatea evaluată?
Este obligatoriu ca evaluatorul să se prezinte la unitatea evaluată, unde va observa exact care sunt punctele vulnerabile. Acesta va vizita toate spațiile unității și va beneficia de acces la informațiile necesare pentru a identifica vulnerabilitățile.
De asemenea, evaluatorul va discuta cu angajații și cu agenții de pază, pentru a analiza care sunt măsurile de securitate pe care compania le ia. Tot acum, va evalua calitatea imaginilor captate de echipamentele de monitorizare și perioada de stocare a acestora.
Nu în ultimul rând, sunt testate viteza de răspuns și modul în care acționează echipa de intervenție rapidă.
Cu echipa Libra Guard alături, nu ai motive de îngrijorare, în privința rezultatului pe care îl vei obține în urma unei analize de risc. Suntem pregătiți pentru a preveni și gestiona corect amenințările care pot periclita siguranța afacerilor.
Îmbinăm experiența și buna pregătire a angajaților noștri cu tehnologii de vârf, care asigură fiecărui client un nivel maxim de securitate la costuri avantajoase.
Valabilitatea unei analize de risc
O analiză de risc este valabilă pentru o perioadă limitată, fiind necesară revizuirea ei la 3 ani de la data întocmirii. În cazul producerii unui incident de securitate de natură fizică, atunci este necesară refacerea ei la cel mult 60 de zile.
Nu în ultimul rând, persoanele care realizează modificări arhitecturale sau funcționale ale obiectului de activitate, sunt nevoite să revizuiască analiza de risc în cel mult 30 de zile.
Respectând prevederile legale și recomandările evaluatorului, te asiguri că afacerea ta se desfășoară în siguranță, cu un impact pozitiv asupra creșterii economice. Acordă atenție analizei de risc la securitatea fizică și ai liniștea că bunurile, valorile, angajații și clienții tăi sunt protejate.
Angajarea unei firme de pază – un pas important pentru un nivel sporit de siguranță al companiei tale
Rolul analizei de risc este de a evalua vulnerabilitățile care pot pune afacerile în pericol. Pentru a elimina pericolele și realizarea ei, ai nevoie de angajarea unei firme de securitate. Aceasta va efectua un plan de siguranță optim pentru compania ta, prin care tu și bunurile tale să fie protejate.
Echipa Libra Guard vine în sprijinul companiilor cu soluții complete de pază și protecție, ce integrează paza umană cu cea electronică, pentru o protecție maximă.
Astfel, în gama noastră de servicii sunt disponibile pază umană, monitorizare video, monitorizare și intervenție rapidă, pază evenimente, pază VIP și servicii de instalare și mentenanță a sistemelor de securitate.
Fiind prezenți în București și în peste 30 de județe din țară, suntem acolo unde ai nevoie de noi, cu tehnologii avansate și soluții personalizate, adaptate nevoilor tale.
Serviciile noastre de securitate se adresează instituțiilor bancare și de învățământ, clinicilor și spitalelor, clădirile de birouri, centrelor comerciale și magazinelor sau șantierelor de construcții.
Avem agenți de pază pregătiți și tehnologia necesare, pentru a ne adapta serviciile atât spațiilor comerciale, cât și celor industriale sau evenimentelor de mari dimensiuni, cu mii de participanti. Pentru mai multe informații, contactează-ne la 0742 285 006, office@libraguard.ro sau prin formularul de contact.