Pregătirea pentru situații de urgență salvează vieți, iar dacă ești antreprenor, responsabilitatea ta nu ține doar de propria siguranță, ci și de cea a angajaților tăi. De aceea, este bine să ai un plan bine pus la punct, pentru a minimiza pe cât posibil riscurile la diferitele pericole ce pot surveni.
De această dată, ne îndreptăm atenția către cutremurele și măsurile pe care le poți lua, pentru a-ți proteja angajații și activele.
Creează un plan de urgență
Pentru a fi pregătit să depășești cu bine un cutremur, ai nevoie de un plan concret, prin care să știi care sunt măsurile necesare de protecție pe care să le urmezi. Ai grijă că toți angajații sunt corect informați despre regulile în caz de urgență.
Să asiguri un mediu de lucru sigur este prioritar pentru tine. Ancorează ferm dulapurile și alte obiecte de mobilier de pereți, pentru a preveni accidentările ce pot avea loc. Păstrează un kit de urgență la fiecare etaj al clădirii, care trebuie să includă alimente neperisabile, lanterne, baterii, apă și o trusă de prim ajutor.
Stabilește care este calea de evacuare, având grijă ca aceasta să fie cunoscută angajaților. Ia în considerare un plan de continuitate al afacerii în caz de urgențe, astfel încât să diminuezi pierderile financiare frecvente într-o astfel de situație.
Ce faci în timpul unui cutremur?
Instruiește-ți angajații ca în caz de cutremur, să se adăpostească în locuri sigure, recomandate fiind birourile masive sau stâlpii de rezistență. Sunt de evitat ferestrele, ușile sau obiectele de mobilier și echipamentele ce ar putea să cadă și să te accidenteze.
Deși poate părea dificil, încearcă să îți păstrezi calmul, întrucât panica te poate îndemna la decizii neinspirate, ce îți pot pune viața în pericol.
Evită lifturile și utilizează doar scările de evacuare. Imediat după cutremur, verifică-te de răni, iar în cazul în care acestea sunt prezente, îngrijește-le corespunzător. După aceea, vezi dacă toți colegii tăi sunt în siguranță.
Reține că pot apărea replici ale cutremurelor, fiind important ca angajații să poată fi rapid adăpostiți.
Întoarce-te în clădire doar atunci aceasta este verificată și declarată sigură de către autorități.
Nu în ultimul rând, verifică să nu existe scurgeri de gaze, ce pot produce incendii.
Fii pregătit pentru orice situație
Prevenția este importantă în situațiile de urgență. Acordă atenție măsurilor de gestionare a cutremurelor, pentru a fi pregătit în orice situație. Efectuează o expertiză tehnică a clădirii, mai ales dacă aceasta a fost construită înainte de 1977.
România se află într-o zonă seismică activă, printre orașele cu cel mai ridicat risc aflându-se București, Buzău, Galați, Focșani, Brăila, Craiova, Iași și Constanța.
Include măsurile în caz de urgență în planul de siguranță al afacerii tale. O firmă de securitate te poate ajuta cu stabilirea unui plan de protecție, prin care să îți monitorizezi afacerea în orice moment.
La Libra Guard, ne completăm gama cu un serviciu privat de pompierii pe care îi punem la dispoziția clienților noștri. Contactează-ne și află cum te putem ajuta!