Temperaturile caniculare din sezonul de vară și nivelul scăzut de umiditate al vegetației creează condiții favorabile pentru izbucnirea și propagarea rapidă a incendiilor.
Vara nu vine doar cu temperaturi ridicate, ci și cu oportunități nelimitate de a petrece timpul în aer liber. Multe persoane merg în camping sau organizează grătare, activități ce presupun utilizarea focului.
În calitate de serviciu privat de pompieri, considerăm important să informăm cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor, dat fiind faptul că peste 90% dintre acestea au cauze umane.
Cele mai frecvente cauze de incendiu din România
În ultimii ani, am văzut o hartă a incendiilor tot mai extinsă, ce a afectat țări precum Italia, Spania, Siria, Portugalia, Canada, Algeria, Tunisia sau România. Țigările aruncate în vegetația uscată, recipientele de sticlă lăsate în natură, care se comportă precum o lupă sub lumina soarelui sau vetrele rămase nestinse în apropiere de vegetația uscată, sunt doar câțiva dintre factorii care duc la izbucnirea incendiilor.
La noi în țară, practica de a arde miriștea duce la extinderea necontrolată a flăcărilor, cu urmări dezastruoase pentru natură.
Măsuri de prevenție necesare, pentru a reduce riscul de incendiu
Educația cu privire la măsurile care sunt necesare, pentru a reduce riscul de incendiu, este foarte importantă. Iată care sunt câteva recomandări de care să ții cont:
∙ Focul în aer liber
De fiecare dată când aprinzi focul în natură, alege un loc sigur, în vatre special amenajate sau la o distanță de cel puțin 100 de metri de marginea pădurilor. Curăță vegetația din jurul vetrei de foc și supraveghează flăcările în permanență, pentru a împiedica răspândirea acestora.
Asigură-te să stingi complet focul la plecare și nu lași în urma ta jar aprins.
∙ Acordă atenție fumatului
Dacă ești fumător, fii atent la aruncarea resturilor de țigări și chibrituri. Asigură-te că acestea sunt complet stinse de fiecare dată, mai ales dacă fumezi în aer liber, în apropiere de resturi de vegetație uscată.
∙ Transportul substanțelor cu risc de incendiu
Atunci când transporți, manipulezi sau depozitezi materiale și substanțe cu risc de incendiu sau explozie, trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu. Spre exemplu, depozitarea furajelor, a cărbunelui sau a rumegușului, se face în locuri atent selecționate, ferite de orice risc de autoaprindere.
În cazul gazelor lichefiate, acestea trebuie depozitate departe de influența directă a razelor de soare, pentru a preveni aprinderea lor.
∙ Arderea miriștilor
Arderea miriștilor se realizează doar pe durata zilei, sub monitorizare atentă și prin asigurarea mijloacelor de stingere, în eventualitatea unui incendiu.
Focul nu se realizează pe timp de vânt, cu risc ridicat de răspândire a scânteilor și de incendiu.
Suntem o firmă de monitorizare și intervenție cu experiență, care oferă soluții complete de securitate, ce includ atât serviciul privat de pompieri, cât și pază umană, monitorizare video, servicii de protecție VIP, pază evenimente sau instalare și monitorizare a sistemelor de securitate.
Totodată, suntem dotați cu autospeciale și toate materialele necesare pentru intervenirea imediată și stingerea rapidă a incendiilor, dar și pentru a sprijini companiile, în luarea măsurilor corespunzătoare de prevenție.